Konačno stižu konkretne snežne padavine na Kopaonik

Kratkotrajni „raskorak“ u ciklonskoj seriji na okeanu, omogućuje azorskom anticiklonu da svoj greben raširi ka Britaniji, što stvara uslove da na kontinentu kratkotrajno strujanje pređe sa zonalnog (zapad – istok) na meridionalno (sever – jug). Najveću korist od takve situacije imaće upravo naš deo Balkana, zbog formiranja sekundarnog centra ciklona u Jadranu i „uparivanja“ dotoka hladnog vazduha sa severa i padavina.

Na Kopaoniku u petak naoblačenje, ali u toku većeg dela dana suvo. Biće i magle. Duvaće jak, na udare u višim zonama planine i olujan jugozapadni vetar. U kasnijim  večernjim satima vetar u slabljenju, te u skretanju na slab, zapadni i severozapadni. Očekuju se i slabiji talasi padavina, u vidu kiše a zatim i susnežice na vrhu planine, uz postepeno opadanje temperature.

subotu oblačno i hladnije, uz sneg od jutarnjih časova koji bi bio sve jači i jači ka popodnevnim časovima. Kroz dan bi usledio i osetniji pad temperature, uz pojačanja severnog vetra. Najhladnije će biti kasno uveče, kada će se temperatura spustiti do -7°C.

nedelju takođe dosta oblaka, uz povremene snežne padavine. Vetar u skretanju na umeren do jak, istočni. Biće toplije, maksimalna temperatura -2°C.

ponedeljak nakon jutarnje vedrine i mraza novo postepeno naoblačenje. Vetar u skretanju na jugozapadu, u jačanju pa će krajem dana biti olujan. Biće i magle. Maksimalna temperatura -1°C.

utorak takođe dosta oblaka, popodne uz kišu, susnežicu i sneg. Biće magle. Vetar i dalje olujan, jugozapadni, krajem dana u slabljenju. Maksimalna temperatura 2°C.

Što se snežnih padavina tiče, očekuje se da do nedelje uveče bude 28 – 29cm novog snega

Create your account